Piirakoihin voi laittaa täytteeksi periaatteessa mitä vain. Tällä kertaa halusin luoda kasvispiirakan kaapista löytyvistä ruokahävikkivihanneksista. Vihanneksiksi valikoituivat kesäkurpitsa, porkkana, tomaatti ja sipuli.. 

ImageOsa piirakkatäytteen raaka-aineista

Osa piirakkatäytteen raaka-aineista

 

Tarvikkeet

Pohja

Sunnuntai piirakkataikina  (pakaste)

Täyte

Porkkaanaa

Kesäkurpitsan loppu

Kirsikkatomaatteja 

Sipuli

Homejuuston muruja

 2 1/2 dl Ruokakermaa

 2 Munaa

Oreganoa

Rouhittua mustapippuria

Sweet chili kastiketta

Aromisuolaa

Suolaa

Paprikajauhetta

Ohje

Sulata piirakkataikina huoneenlämmössä n. 1 tunnin ajan tai mikroaaltouunissa sulatusteholla 5- 6 minuuttia laitteesta riippuen. 

Levitä työtasolle hieman jauhoja. Sulanut piirakkapohja kaulitaan suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levyn saavuttaessa halutun muodon ja paksuuden laitetaan se leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.

Reunojen paikoiltaan lähtö esipaistamisen aikana estetään tekemällä foliosta reunoille tuet. Folio tuet painetaan reunoihin kiinni mahdollisimman hyvin. Siisti reunat veitsen avulla. Reunoista ylijäänyt taikina voidaan hyödyntää myöhemmin. Lopuksi piirakkapohjaa painellaan haarukalla reikiä, jotta ilmat pääsevät ulos esipaistamisen aikana. Esipaista pohjaa 250 asteessa noin 10 minuuttia.

Pohjan kypsimistä odotellessa on hyvä aika valmista täyte. Sekoita astiassa ruokakerma,  rikotut kananmunat ja kaikki mausteet. Mausta seos oman maun mukaisesksi ja  jätä tekeytymään vihannesten pilkkomisen, leikkaamisen ja raastamisen ajaksi.

Pilko vihannekset haluamasi muotoisiksi. Tässä reseptissä pilkotaaan kuutoiksi sipuli ja kesäkurpitsa. Porkkanat raastetaan raastinraudan karheimmalla osalla, tomaatit leikata neljään osaan. 

Kun pohja on ollut uunissa n. 10 minuuttia tai/ja sen pinnalle on ilmestynyt ruskeita paistojälkiä otetaan piirakkapohja pois uunista. Anna jäähtyä hieman ja poista folio tuet piirakan reunoilta.

Esikypsennetyn piirakkapohjan päälle levitetään tasaisesti raastetut porkkanat, leikatut tomaatit ja kuutioiksi pilkottu kesäkurpitsa ja sipuli. Vihannesten päälle murustetaan homejuustoa. Lopuksi kaadetaan päälle ruokakerma-muna-mausteseos.

Paista 200 asteessa n. 30 minuutin ajan tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Kasvispiirakan paistuessa valmistin ylijääneestä reunataikinasta yhden ison kasvispasteijan. Taikinan palaset yhdistetään yhdeksi palloksi, kaulitaan, täytetään ja painetaan reunat kiinni haarukalla. Kasvispasteijan täytteeksi tuli porkkanaraastetta, kesäkurpitsaa, homejuusto murusia ja hippusen oreganoa. Paistetaan kasvispiirakan jälkeen. Pasteja otetaan uunista takinan saatua sopivan ruskean paistopinnan.

Jäähdytä ja nauti!

Piirakan voi hyvin tehdä edellisenä päivänä, jolloin siinä olevat maut tulevat paremmin esille. Lisämakua saadaksesi piirakan vihannekset voidaan paistaa pannulla pienen vesitilkan kanssa ennen esipaistetun pohjan päälle laittoa. Valitse piirakan maut oman makusi mukaan.

Kasvispastejan tekeminen ylijääneestä taikinasta ei ole ainoa vaihtoehto, jos taikinaa olisi jäänyt enemmän yli olisin valmistanut esim. kasviskierteitä yms.

Vain taivas on rajana uusia kokeiluja tehtäessä!

Piirakka.jpg

Valmis kasvispiirakka ja kasvispasteija